Hälsa

DM (Degenerativ Myelopati)

DM ( Degenerativ Myelopati ) kallas också i folkmun för schäfervinglighet och är en nedbrytande neurologisk sjukdom med immunologisk bakgrund. Det betyder att den uppstår när det egna immunförsvaret angriper hundens eget nervsystem och bryter ner isoleringsskiktet myelin omkring nervtrådarna i ryggmärgen. DM uppträder i regel hos medelålders till gamla hundar (5 – 12 år) och oftast hos storvuxna raser. Schäfer är den ras som oftast drabbas av sjukdomen, därav att den kallas för schäfervinglighet.

Svagheten i bakdelen vid DM brukar komma smygande och ger svajiga och styltande bakbensrörelser som successivt förvärras. Rörelserna blir osäkra och trevande, känsel och reflexer försämras och typiskt är att hunden släpar baktassarna i marken så att klorna slits på ovansidan. Sjukdomen är inte smärtsam för hunden. Ingen behandling finns.

I vårt grannland Finland är det fler och fler som testar sina finska lapphundar för sjukdomen DM. Även flera uppfödare i Sverige testar. Hos MyDogDNA kan konstateras att över 30 % av de testade hundarna är bärare av sjukdomsgener för DM. Det finns dock väldigt få konstaterade sjuka hundar och flera av dessa har inga symptom för sjukdomen.

Sjukdom med recessiv nedärvning

Det sjukdomar som vi tidigare använder DNA-test för är Prcd-PRA och Pompes, men nu testas då många hundar även för DM. Prcd-PRA och Pompes har också recessiv nedärvning.

Lumi, Born To Rule From The Shadows, är fritestad för DM. Så är även Falli, Lapinlauhan Palava Rakkaus. Detta betyder att de inte kan lämna valpar som blir affected av sjukdomen. Dock har det visat sig att fäderna till e och h-kullarna är bärare av DM (Lecibsin Suklaati och Born To Rule Heat Wave). Far till g-kullen är minst bärare (Lapinlumon Menninkäinen). Far till f-kullen (Lecibsin Sarra) har okänd status.

Detta betyder att valparna från e, g och h-kullarna kan vara bärare för DM. Valparna i f-kullen vet vi inte. Detta har ingen påverkan på valparna som individer, de kommer aldrig bli sjuka, men det är något man måste ta hänsyn till om de ska gå i avel. Anlag för Prcd-PRA, Pompes och DM kan kollas via exempelvis Laboklin i Tyskland eller MyDogDNA i Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s